Ergonomi kontorstol: Sådan indstiller du din kontorstol ergonomisk korrekt

En ergonomi kontorstol kan være en nøgle til at få varieret samt forebygge slid og smerter, når du arbejder ved computeren. I dette blogoplæg kan du lære om, hvordan du finder frem til en ergonomi kontorstol, hvordan du indstiller en ergonomi kontorstol, samt hvad en korrekt siddestilling ved computeren er.

Ergonomiske stole til arbejde

Ergonomi betyder overordnet ’efter kroppens linjer’. For at en kontorstol bliver ’ergonomisk korrekt’, er det relevant at kontorstolen følger kroppens udformning. Ryglænet på kontorstolen er et rigtig godt eksempel. Du svajer i din lænderyg. For at ryglænet støtter dig i ryggen, skal ryglænets pude gå udad, hvor du går indad.

Ryglænet er essentielt for en kontorstol og din siddestilling. Får du den rette støtte i ryggen, retter du dig mere naturligt og lettere op. Hvis du retter dig op, er der mindre belastning på din skulder, nakke og øvre ryg, når du arbejder ved computeren.

Det er utopi og tro at der er én indstilling af kontorstolen, der er god. Din krop bevæger sig mindst hvert 10. minut. Hvis din kontorstol kan hjælpe dig med at sidde anderledes via små justeringer og tilpasninger, kan det have en stor betydning for den samlede belastning, du giver kroppen.

 

Indstilling af kontorstol

Ryglænets funktioner:

Ryglænet skal kunne justeres op og ned. Det er vigtigt, at du kan mærke markeringen af ryglænet, hvor du svajer i lænden. Ligeledes skal du kunne mærke ryglænet op langs med rygsøjlen til omkring skulderbladet. Din højde kan have betydning for ryglænet. Typisk kommer ryglæn i 2-3 størrelser afhængig af mærket på kontorstolen.

Sædets funktioner:

En kontorstol i dag skal kunne vippe. Enten kan stolen vippe i sæde og ryglæn eller kun i selve sædet. Brug vippefunktionen til at ændre sædets hældning i løbet af dagen. Udnyt, at du kan vippe helt tilbage på kontorstolen, f.eks. så snart du ikke skal bruge mus og tastatur, når du taler i telefonen eller snakker med en kollega.

Sædets dybde:

For at give en anvisning til sædets rigtige dybde, skal der være plads til en knytnæve mellem sædekant og dine knæ. Man kan typisk godt selv mærke, om man har nok sæde til at støtte ens underlår. Der skal være plads til bagdelen, men du skal være opmærksom på, at du ikke kommer for langt væk fra ryglænet.

Højdefunktion:

Alle kontorstole skal kunne justeres i højden. For at sikre at kontorstolen passer dig, er det vigtigt, at du ved køb af kontorstolen nævner din højde. Typisk har mennesker under 1.60 m og over 1.80 m brug for en anden højde i stolens gas. Når du sidder på kontorstolen, skal du kunne nå begge fødder på jorden - dét er dit udgangspunkt.

En ændring i siddestilling kunne være at køre stolen højt op, så du får en halv-stående siddestilling. Når du sidder højt, er det også nemmere at rette ryggen op. Det vil give dig mulighed for at ændre din arbejdsstilling med at sidde, stå op og halvstående.

Ergonomisk kontorstol uden ryglæn

En ergonomisk kontorstol uden ryglæn kan være en hjælp til at sidde med mere bevægelse. Typisk på en ergonomisk kontorstol uden ryglæn er det muligt at sætte stolen rimelig højt op. Når du sidder højt i en halv-stående stilling, retter du naturligt ryggen og specielt overkroppen op. Når der ikke er et ryglæn på stolen, giver det dig mulighed for at lave små bevægelser frem og tilbage, men også ud til siden. Det kan være rigtig behageligt at få aktiveret muskulatur omkring rygsøjlen samt åbnet i hofteleddet.

At sidde på en ergonomisk stol uden ryglæn kan være relevant, hvis du har en tendens til at sidde i de samme fastlåste siddende arbejdsstillinger. Nogle vænner sig til at bruge kontorstol uden ryglæn som den primære stol. Men du må ikke gå på kompromis med kvaliteten, når du sidder. Altså, er du begyndt at falde sammen ryggen og bliver meget urolig, kan en ergonomisk kontorstol uden ryglæn også bruges som en supplering til en almindelig kontorstol - ligesom en siddebold.

Generelt er valget af arbejdsstol et meget individuelt valg. Det er afgørende, at du oplever komfort på kontorstolen, hvilket kan komme an på højde og drøjde, og hvordan dine knogle og muskulatur er udformet.

Få hjælp til at vælge en ergonomisk arbejdsstol

Er du det mindste i tvivl eller står overfor at skulle købe ergonomiske stole enten til jeres virksomhed eller til hjemmet, så tag kontakt til Evivo. Her får du vores faglige vurdering af de forskellige kontorstole, der er på markedet i forhold til de behov og budget, du nu engang har.

Evivo er ikke bundet af faste leverandører og aftaler, men vi vurderer kontorstole ud fra en ergoterapeutisk og ergonomisk vinkel.



Forrige
Forrige

Hjemmearbejdsplads regler 2022

Næste
Næste

Arbejdsmiljøpuljen 2021-2023: Få tilskud til arbejdsmiljøet